AHA to hydroksykwasy rozpuszczalne w wodzie. Ich działanie polega na zmniejszeniu spoistości między martwymi komórkami warstwy rogowej. Działają również na fibroblasty oraz przyczyniają się do lepszego nawilżenia skóry.

Polecane są głownie dla skór suchych, zgrubiałych, zniszczonych słońcem, pomocne dla cer trądzikowych.

Pozyskiwane są z naturalnych produktów tj.: trzcina cukrowa, cytrusy, gorzkie migdały, mleko, winogrona itp.

Aby uzyskać optymalną skuteczność preparatów kosmetycznych, AHA powinny zostać użyte w stężeniu min. 5 - 8% przy pH 3 - 4,5. Przy niskich stężeniach kwasy te działają tylko na wierzchnią (rogową) warstwę naskórka.

Działają poprzez regulację procesów rogowacenia oraz na zatrzymywaniu wody w naskórku. Skóra w krótkim czasie staje się miękka i elastyczna. Natomiast użycie wyższego stężenia kwasu zadziała na głębiej położone warstwy naskórka oraz na skórę właściwą. Przez to dochodzi do zwiększenia produkcji naturalnych składników naszej skóry, które mają zdolność wiązania wody.

AHA posiadają właściwości złuszczające, stymulujące, rozjaśniające, polepszające jakość skóry. Skuteczność działania z czasem ulega osłabieniu, złuszczają do uzyskania określonego efektu, następnie przestają działać. Dlatego ważne jest aby robić przerwy podczas ich stosowania.

Najczęściej stosowanymi kwasami owocowymi w kosmetyce są:

  • kwas glikolowy
  • kwas mlekowy
  • kwas jabłkowy
  • kwas migdałowy
  • kwas cytrynowy

KWAS GLIKOLOWY – C2H4O3

– otrzymywany z soku trzciny cukrowej, posiada najmniejszą cząsteczkę AHA – łatwo przenika, głęboko penetruje. Usuwa obumarłe komórki naskórka. Wyższe stężenie prowadzi do osłabienia połączeń między komórkami niższych warstw naskórka. Posiada właściwości wiązania wody.

Przykładowe produkty z kwasem glikolowym:

Niekiedy stosowane są sole kwasu glikolowego (reakcja zobojętniania kwasu słabą zasadą). Takie preparaty są lepiej tolerowane przez skórę niż wolne kwasy owocowe.

Przykładem takiej soli jest argininian glikolowy zastosowany w preparacie

KWAS MLEKOWY – C3H6O3

– otrzymywany podczas fermentacji cukru mlekowego i innych cukrów. Występuje w mleku, kiszonych warzywach. Posiada właściwości wiążące wodę.

Przykładowe produkty z kwasem mlekowym:

  • Eucerin DermoPurifyer krem-żel
  • Eucerin DermoPurifyer Aktywny krem na noc – 2%
  • Avene Cleanance K – 2% »

KWAS JABŁKOWY – C4H6O5

– występuje w wielu owocach

Przykładowe produkty z kwasem jabłkowym:

KWAS MIGDAŁOWY – C8H8O3

– występuje w gorzkich migdałach. Posiada największe właściwości przeciwbakteryjne. Nie uwrażliwia skóry na słońce.

Przykładowe produkty z kwasem migdałowym:

  • Pharmaceris T Sebo-Almond Peel I – 5%
  • Pharmaceris T Sebo-Almond Peel II – 10%

KWAS CYTRYNOWY – C6H8O7

– występuje w owocach cytrusowych. Posiada właściwości wygładzające, rozjaśniające.

Przykładowe produkty z kwasem cytrynowym:

  • SkinCeuticals Blemish&Age Defense serum – 0,5%